Twixrutor

Twixrutor

Twixrutor är magiskt goda kolakakor som påminner om godiset Twix. En frasig mördegsbotten, seg knäckkola och mjölkchoklad. Jag hade vaniljpasta när jag kokade kola, men det går såklart bra utan också. Glöm inte en nypa salt i kolan, det blir supergott. I receptet rekommenderas att använda en termometer som klarar värme upp till 122 grader, men har man ingen så går det bra att göra det klassiska kulprovet också.

Botten:
125 gram rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker

Kolan:
125 gram smör
1,75 dl strösocker
3 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljpasta (frivilligt)
1 nypa salt

Topping:
250 gram mjölkchoklad


  1. Förbered en fyrkantig form, cirka 20×20 centimeter, klipp ut och lägg ett bakplåtspapper i botten. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Botten: Nyp ihop smör, vetemjöl och strösocker till en smulig deg, och tryck ut den i formen. Grädda bottnen gyllene, cirka 20 minuter.
  3. Kola: Lägg smör, strösocker, vispgrädde och sirap i en tjockbottnad kastrull, smält samman och låt koka till 122 grader, koka försiktigt och håll koll, rör då och då. Har du ingen termometer kan man kolla kulprovet – det ska gå att forma till en boll. När du tar kolan från värmen rör du ner salt och eventuellt vaniljpasta.
  4. Häll ut kolan över mördegsbotten i formen och låt stelna i kylskåpet.
  5. Smält chokladen till toppingen och bred över den stelnade kolan. Låt stelna. Innan du skär dina Twixrutor i rutor är det bra om den står framme i rumstemperatur, det samma gäller innan servering.
Twixrutorna blir både fina och supergoda. Dom går utmärkt att frysa ner.

1 kommentar på “Twixrutor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.