Hasselnötstosca, brynt smör

Toscakaka med hasselnötter och brynt smör

Att bryna smör när man bakar är en bra smakhöjare. Det smakar nötigt och passar perfekt när man bakar med nötter. När du gör den här kakan rekommenderar jag att förbereda hasselnötter genom att rosta och skala dem innan du drar igång med bakningen. För nötter smakar alltid mer om man rostar dem.

Kakan
100g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl vispgrädde
1 nypa salt

Hasselnötstosca
100g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100g hasselnötter, rostade och skalade

  1. Sätt ugnen på 175 grader och spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 24 cm) och smöra och bröa kanterna.
  2. Bryn smör i en kastrull. Låt det puttra under omrörning tills det får en mörk färg och doftar nötigt. Ta från värmen.
  3. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
  4. Vispa ner det brynta smöret och vispgrädden.
  5. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll över smeten  i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, förbered under tiden toscan.
  6. Hasselnötstosca. Rosta hasselnötter och hacka dem grovt.
  7. Smält smör i en kastrull och tillsätt strösocker, vetemjöl, vispgräddevaniljsocker och hasselnötterna, låt det sjuda under omrörning ett par miunter. Häll det sedan försiktigt över kakan som precis kommit ut ur ugnen och grädda sedan kakan i ytterligare ca 15 minuter. Låt svalna helt innan servering.

2 kommentarer på “Toscakaka med hasselnötter och brynt smör”

  1. Wow! Den här kakan var bland det godaste jag ätit! Helt otroligt god blev den och saftigare än jag kunnat föreställa mig! Har skrivit ned receptet, tack och bock!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.