Syrlig och söt passionsfruktspaj

Syrlig nyårsdessert

Efter en maffig nyårsmiddag vill man avsluta med en syrlig nyårsdessert. Det här är en exotisk passionsfruktspaj som är både söt och syrlig. Den är enkel att göra – basen är kondenserad mjölk och den får samma konsistens som en ugnsbakad cheesecake.

Botten
200 gram digestivekex. (ca 16 st)
125 gram smör

Fyllning
5 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk
2 dl koncentrerad passionsfruktsjuice eller tropisk juice
0,5 dl färskpressad citronsaft

Geléspegel
4-5 passionsfrukter
1,5 dl koncentrerad passionsfruktsjuice
2 msk färskpressad citronsaft
1 gelatinblad

  1. Sätt ugnen på 170 grader och ta fram en springform på 24-26 cm.
  2. Botten. Krossa digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda det med kexen. Tryck ut massan i springformen, pressa hårt så det blir kompakt och jämt. Grädda botten i 10 minuter.
  3. Fyllning. Häll ut kondenserad mjölk i en bunke och rör ner äggen ett i taget, rör ner passionsfruktsjuicen och citronsaften, rör till en slät smet.
  4. Häll smeten i formen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i ytterligare 15 minuter. Gör under tiden geléspegeln.
  5. Geléspegel. Lägg gelatinbladet i kallt vatten och låt det mjukna, det tar ca 5 minuter.
  6. Sjud upp passionsjuicen. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i den varma vätskan. Ta från värmen och rör ner citronjuicen.
  7. Dela och skrapa ur passionsfrukterna, rör ner dem i blandningen och häll den över kakan
  8. Ställ din pajen i kylskåpet i minst tre timmar innan servering, så att geléspegeln hinner sätta sig. 
  9. Svårare än så är det inte att göra en syrlig nyårsdessert, gott nytt år.

Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *