Efter en maffig nyårsmiddag vill man avsluta med en syrlig nyårsdessert. Det här är en exotisk passionsfruktspaj som är både söt och syrlig. Den är enkel att göra – basen är kondenserad mjölk och den får samma konsistens som en ugnsbakad cheesecake.
Botten
200 gram digestivekex. (ca 16 st)
125 gram smör
Fyllning
5 äggulor
2 burkar kondenserad mjölk
2 dl koncentrerad passionsfruktsjuice eller tropisk juice
0,5 dl färskpressad citronsaft
Geléspegel
4-5 passionsfrukter
1,5 dl koncentrerad passionsfruktsjuice
2 msk färskpressad citronsaft
1 gelatinblad
- Sätt ugnen på 170 grader och ta fram en springform på 24-26 cm.
- Botten. Krossa digestivekexen till smulor. Smält smöret och blanda det med kexen. Tryck ut massan i springformen, pressa hårt så det blir kompakt och jämt. Grädda botten i 10 minuter.
- Fyllning. Häll ut kondenserad mjölk i en bunke och rör ner äggen ett i taget, rör ner passionsfruktsjuicen och citronsaften, rör till en slät smet.
- Häll smeten i formen och sänk värmen till 150 grader. Grädda i ytterligare 15 minuter. Gör under tiden geléspegeln.
- Geléspegel. Lägg gelatinbladet i kallt vatten och låt det mjukna, det tar ca 5 minuter.
- Sjud upp passionsjuicen. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i den varma vätskan. Ta från värmen och rör ner citronjuicen.
- Dela och skrapa ur passionsfrukterna, rör ner dem i blandningen och häll den över kakan
- Ställ din pajen i kylskåpet i minst tre timmar innan servering, så att geléspegeln hinner sätta sig.
- Svårare än så är det inte att göra en syrlig nyårsdessert, gott nytt år.