Snickersrutor

Snickersrutor

Är det något som de allra flesta bakar runt jul så är det Snickersrutor. Man förstår varför, det är nog en av de godaste kakorna som finns. Gör den i en mindre form om du vill ha lite tjockare rutor, och större form för tunnare. Jag föredrar båda, beror lite på dagsformen. Chokladen är också en smaksak, ljus eller mörk. Snickersrutor blir också goda med flingsalt för dem som gillar det.

1 burk jordnötssmör (340g), crunchy eller creamy
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
10 dl cornflakes
200 gram mjölkchoklad

  1. Förbered en form/långpanna, jag använde mig av en fyrkantig form med mått 20×20 cm, med bakplåtspapper som täcker botten och kanterna.
  2. I en kastrull, värm jordnötssmör, sirap och strösocker och låt det smälta ihop under omrörning.
  3. Krossa cornflakes lite slarvigt till mindre kross. Görs enkelt genom att lägga dem i en plastpåse och nypa sönder med fingrarna. Blanda sedan ner i kastrullen tillsammans med vaniljsocker. Rör ihop och bred ut i formen och platta till med en sked eller slickepott rätt hårt. Låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp innan chokladen hälls på.
  4. Smält chokladen och häll den över kakan. Låt stelna innan du skär upp i rutor. Det är lättast att skära dina snickersrutor när kakan är rumsvarm. Förvara rutorna i en burk i kylskåp eller frysen.
Ibland ringlar jag mörk choklad över chokladen på mina snickersrutor, ibland tar jag flingsalt över. Vill man ha mörk choklad istället för mjölkchoklad så går det också bra såklart.
Snickersrutor som är gjorda i en form med måtten 20×20 cm, det ger en tjockare kaka än om man skulle använda en större form. Vill man ha ännu mera choklad så smälter man bara lite mer, man kan ju inte få för mycket choklad.
Oemotståndligt goda snickersrutor som passar perfekt till adventsfikat..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.