Silviakaka

Silviakaka med vaniljglasyr

En klassisk silviakaka med vaniljglasyr som blir otroligt saftig och god. Perfekt kaka att baka till kalaset. Glasyren görs i en kastrull, och man väljer själv om man häller den på kakan direkt, eller om man vill vänta tills den stelnat något. Den här gången valde jag att låta den svalna lite innan jag hällde den över kakan. Dekorera med färgglada pollys till påsk, annars kokosflingor eller flagad mandel.

Kakan
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 citron, skalet

Glasyr
100 gram smör
1 dl strösocker
1 äggula
1 klick vaniljpasta eller 1 msk vaniljsocker

1-2 dl kokosflingor eller Pollygodis till garnityr.

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, 20×20 cm med bakplåtspapper i botten och upp med kanten. Alternativt en rund springform, 24-26 cm med bakplåtspapper i botten och smörade kanter.
  2. Kakan. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt. Rör ner vatten och sikta ner vetemjöl och bakpulver och riv ner citronskalet. Rör till en jämn smet.
  3. Häll smten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Kakan är klar när den blir gyllene och när kanterna börjar dra ihop sig. Eller kolla med en provsticka.
  4. Glasyr. Smält smöret i en kastrull tillsammans med strösocker. Sänk värmen och rör ner äggulan och rör under svag värme tills krämen tjocknar. Ta från värmen och gå i med vaniljpasta. Använder man vaniljsocker kan man ha i det samtidigt som strösockret.
  5. Häll glasyren över kakan, strö över kokos eller pollygodis. Låt svalna innan du skär din Silviakaka med vaniljglasyr i rutor.
    Glasyren kan hällas över när kakan fortfarande är varm.
Här har jag gjort kakan med pollygodis – perfekt till påsk. Det går såklart lika bra med kokosflingor.
För den som vill lyxa till det och vågar. Testa dubbla receptet på glasyren. För den blir riktigt god!
Gilla och dela gärna inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *