De här klassiska kakorna brukar oftast göras med nougat, men jag har gjort en egen variant, nämligen med choklad. Svårare än så är det inte. Sega havrerutor med choklad är otroligt goda och enkla att göra!
100 gram smör
4 dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk mjöl
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
200 gram mjölkchoklad till topping.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en fyrkantig form, 20×20 cm med ett bakplåtspapper i botten.
- Smält smöret och låt det svalna något.
- Blanda övriga ingredienserna (inte chokladen) i en bunke tillsammans med smöret. Rör ihop till en massa.
- Tryck ut massan i formen, rätt hårt och jämt. Grädda den mitt i ugnen i ca 10 minuter tills den blir gyllene.
- Under tiden som kakan gräddas hackar man chokladen fint. Strö den över kakan direkt när den kommer ut ur ugnen och är varm, låt vara ca två minuter så chokladen hinner smälta, och bred sedan ut den med en sked eller kniv.
- Skär dina sega havrerutor med choklad i rutor.


Hur många blir de ca på en sats? Går de baka i långpanna?
Jag räknade faktiskt inte, tyvärr, men det blir ganska många. Absolut går den att göra i långpanna, men då rekommenderar jag att göra en dubbel sats, så passar det bättre för en långpanna! 🙂
/Jonas
Jag som ALDRIG bakar blev jättesugen att göra det nu.
Kanske ska testa detta i helgen. Tack för härlig inspiration!
Tack snälla! Hoppas baket gick bra 🙂
Ska lära mig baka nu 15 – 11 – 2020
Supergoda ska testa med lite lakrischoklad nästa gång!
Kul att höra att du gillar dem, lakritschoklad tror jag blir jättegott till! 🙂
Hejsan ny här!
Jag undrar använder du bakchoklad ljus el måste man köpa vanlig mjölk choklad?😉
Hej, välkommen 🙂
Det är lite olika vad jag använder, ibland kör jag blockchoklad och ibland choklad från ex marabou eller icas egna bakchoklad. 🙂
Fantastiskt goda kakor! Min dotter (28 år) kan inte sluta äta dem.
/Beccis
Åh va kul att höra, glad jag blir 🙂
Hur ska man förvara dem och hur länge håller de?
Jag brukar alltid förvara mina kakor i matlådor med lock i frysen, där håller de i månader 🙂
Hittade detta på Pinterest och sonen (9år) bakar dessa hela tiden, supergoda
Hej, ny här oxå. Ska verkligen testa dessa 😊
Hej! Ska havrebottem vara lös när jag tar ut den efter 10 min?
Hej, ja den kan vara lite lös, den stelnar till efter den svalnar 🙂
Jag mortlade salta nötter och strödde över chokladen 😊 gudomligt gott 😇
Låter väääldigt gott 😍