Saffranstuppkaka

Saffranstuppkaka

Tuppkaka är nog bland de enklaste kakorna att dra ihop, god som den är smaksatt med bittermandelolja men också rolig då man kan smaksätta den med lite vad som helst. Här har jag gjort en saffranstuppkaka som passar perfekt i adventstider. Påminner lite om kladdkaka med en saftigt innanmäte och med ett frasigt yttre. Tuppkaka bakas utan bakpulver.

75 gram smör
1 pkt (0,5g) saffran
2 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl mandelflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en springform, 22-24 cm, med bakplåtspapper i botten och smöra kanterna. En vanlig pajform funkar också.
  2. Smält smöret tillsammans med saffran och ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker poröst. Vänd ner saffranssmöret och mjölet och rör till en jämn smet.
  4. Häll smeten i formen och strö över mandelflarn. Grädda din saffranstuppkaka i 17-20 minuter.
  5. Eftersom tuppkaka bakas utan bakpulver så stiger den inte under gräddning, den får en kompakt och mjukseg konsistens.
Saffranstuppkaka äter jag oftast som den är, men det går också bra att servera den med en klick vispgrädde.
Pudra saffranstuppkakan med florsocker vid servering.
Tuppkaka är gott med pepparkakskrydda också, recept till den hittar ni HÄR.
Gilla och dela gärna inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *