Jonas bakar cookies

Så lyckas du med chocolate chip cookies

Jag älskar att baka cookies, och om dom blir som jag vill så kan jag äta hur många som helst. Jag vill ha stora cookies, dom ska vara krispiga runt om och sega i mitten. Chokladen får gärna vara i stora bitar och av en mörkare sort.
När man bakar cookies finns det en del saker som är bra att tänka på, här, i inlägget “så lyckas du med Chocolate Chip Cookies, har jag samlar mina bästa tips på vad man kan ta med sig när man bakar cookies.  

Val av socker:
Strösocker. Om du endast använder strösocker kommer kakan bli ganska smaklös, och troligtvis knaprig rakt igenom, och det vill vi inte.

Ljust muscovadosocker. Ger en lätt smak av kola och bidrar till en konsistens som är saftigare och mjuk/seg. Det är ett fuktigt socker, öppnad förpackning måste återförslutas, annars blir det jättehårt.

Mörkt muscovadosocker. Mer smak av kola men ingen direkt skillnad på fägen. Däremot blir den ännu segare än om du använder ljust muscovadosocker. En fördel tycker jag, för jag vill ha riktigt sega cookies. Det är ett fuktigt socker, öppnad förpackning måste återförslutas, annars blir det jättehårt.

Farinsocker. Lite kryddigare än strösocker, ger mer smak till kakorna, men inte lika mycket “kolasmak” som muscovadosocker. Det finns två sorters farinsocker, en klibbig/fuktig variant och ett som liknar strösocker men heter brun farin strö. Det är ett fuktigt socker, öppnad förpackning måste återförslutas, annars blir det jättehårt.

Florsocker. Florsocker bidrar till att kakan inte ska bli så knaprig och frasig. Funkar lika bra med strösocker, men då blir dom lättare knapriga. Det bästa när man bakar cookies -tycker jag- är en kombination av mörkt muscovadosocker och florsocker.

Smör:
Smält smör. Ger en lösare smet och kakorna flyter ut mer under gräddningen och kakorna blir tunnare – därmed kortare gräddningstid. Många tror att smeten är för lös och tillsätter mer mjöl, gör inte det, det ger en torrare kaka.

Rumsvarmt smör. Ger en fastare konsistens på smeten. Kakorna flyter ut, men inte lika mycket som när du använder smält smör, så när du skopar upp dem på plåten, platta till dem något.

Val av choklad:
Kort och gott – välj en choklad som du tycker är god att äta direkt som den är. Jag gillar mörk choklad, gärna stora bitar i mina cookies. Då bryter det av den söta smaken.
Tips. Om man vill att chokladen ska synas väl på kakorna så kan man strö över några chokladbitar direkt när dom kommer ut från ugnen. :

Bakpulver eller bikarbonat:
De är båda jäsningsmedel, men de reagerar olika på olika ingredienser. Jag har prova både bakpulver och bikarbonat i cookies, och skillnaden jag upplever är följande:
Bakpulver. Ger luftigare cookies, de “stiger” mer i ugnen.
Bikarbonat. Flyter ut mer. Bikarbonat reagerar på syra, och för att maximera bikarbonatens jäsning behövs syra – tex gräddfil eller citron.

Gräddningstiden:
Alla ugnar gräddar olika, så man kan aldrig lita helt på tidsangivelserna i recept, man måste lära känna sin ugn och hålla koll.
Jag brukar grädda mina cookies i 10-12 minuter (170 grader). Det beror såklart på storleken och om degen är rumstempererad eller kyld.

Man ser längs ytterkanten när kakan är klar, den ska se gyllene ut, men mitten får gärna se lös ut. När du tar ut kakorna kommer de sjunka ihop eftersom dom inte är helt genomgräddade – vilket vi vill åt. Då får vi en seg och saftig kaka. Låter man kakan gräddas igenom helt får man en torr, knaprig och hård kaka.

Tips:
Salt. En nypa salt ger bättre smak till hela kakan. Strö gärna över lite flingsalt innan du gräddar kakorna också.

Nötter. Grovhackade nötter är jättegott i cookies, gärna salta och rostade.

Låt kakdegen/smeten vila. När du gjort degen, skopa upp dem i en burk eller på en plåt, täck över och låt stå i kylen över natten. Smakerna utvecklas och blir med tydliga. Låt dem stå framme i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du gräddar dom.

Glasskopa. Använd en glasskopa för att portionera ut degen på plåten. Eller klicka ut den med två matskedar.

Kakdeg, cookies
Använd en glasskopa för att portionera ut kakorna på plåten.
Förbered kakdegen dagen innan
Kakdeg som förvaras i kylen över natten hinner utveckla mer smak.
Jonas bakar cookies
Chokladdoppade cookies
Jonas Hedqvist
Perfekta chocolate chip cookies
Jonas Bakar
Klassiska chocolate chip cookies.

Ja, så gör du för att lyckas med Chocolate Chip Cookies helt enkelt. För att komma till mitt bästa recept på Chocolate Chip cookies, klicka HÄR

Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *