En saftig rabarber och mandelkaka som är fantastiskt god. Servera den som den är eller tillsammans med vaniljsås – så blir den ännu godare. Vill man förhöja mandelsmaken så kan man tillsätta några droppar bittermandelolja.
200g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 dl mjölk
2-3 rabarberstjälkar
Pärlsocker och mandelspån
- Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund springform form, ca 24-26 cm med smör och ströbröd. Klipp ut och lägg bakplåtspapper i botten För att undvika att den fastnar.
- Skölj och skala rabarberstjälkarna, skär dem i centimeterstora bitar och värm dem i stekpannan med lite smör tills de blir lite mjuka. Ställ åt sidan.
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Vispa strösocker med ägg ljust och fluffigt.
- Blanda samman vaniljsocker, vetemjöl och mandelmjöl, vänd ner detta i äggvispet tillsammans med mjölken och smöret. Rör till en jämn smet.
- Häll över smeten i formen och fördela rabarbern över smeten. Strö över pärlsocker och mandelspån och grädda den i nedre falsen i ugnen i ca 30-35 minuter minuter, kolla med en provsticka, den ska vara torr. Servera din rabarber och mandelkaka med vaniljsås eller glass.