Päronpaj med mandel

Päronpaj med mandel

Mandel och päron passar riktigt bra ihop, därför är denna päronpaj med mandel ett måste till fikat. Ett frasigt pajskal som fylls med mandelkräm och skivade päron. Mängden päron kan varieras, lika så hur stora bitar av päronen man gör, till den här gjorde jag tunna skivor som jag bredde ut. Toppa pajen med flagad mandel för en fin yta och pudra päronpajen med florsocker innan servering.

Mördeg
4 dl vetemjöl
1 1/4 dl florsocker
150 gram kallt smör i tärningar
1 äggula
1 msk vatten

Mandelfyllning
150 gram rumsvarmt smör
2 äggulor
2 ägg
1 dl strösocker
4,5 dl mandelmjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
0,5 tsk nystött kardemumma
4-5 päron
Flagad mandel

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Till det här receptet använde jag en runt pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
  2. Mördeg. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg, eller pulsera ihop ingredienserna i en matberedare. Fodra pajformen, nagga den och låt den vila i frysen i ca 20 minuter.
  3. Mandelfyllning. Vispa smör med strösocker riktigt krämigt, tillsätt alla ägg ett i taget. Rör ner mandelmjöl, vaniljsocker, salt och kardemumma. Ställ åt sidan tills pajskalet är färdigt.
  4. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter, det ska bli lätt gyllene men behöver inte vara färdiggräddat. Sänk ugnen till 170 grader.
  5. Låt pajskalet svalna något och fördela sedan mandelkrämen i skalet. Klyfta, skiva eller tärna upp päronen och strö över krämen, strö flagad mandel över och grädda kakan i ca 30 minuter tills fyllningen och päronen blir gyllene.
  6. Päronpaj med mandel serveras bäst tillsammans med vaniljsås.
Ställ pajskalet i frysen innan du gräddar det, så sjunker sidorna inte ner lika mycket under gräddningen.
Skiva, klyfta eller tärna upp päronen.
Bred ut mandelkrämen och fördela päronen, tryck ner dem lite lätt och strö över mandel.
Jag lovar, päronpaj med mandel kommer göra succé på fikabjudningen!
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar