Moussetårta med browniebotten

Moussetårta, browniebotten.

För chokladälskaren är denna Moussetårta med browniebotten en dröm. Mäktig, eftersom den innehåller så rikligt med choklad. Den är helt magisk och alla som gillar choklad kommet att älska den.

Botten
150g mörk choklad
100g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao

Chokladtryffel
150g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 klick smör

Chokladmousse
4 blad gelatin
6 dl vispgrädde
300g choklad (jag hade 50/50 mörk och mjölkchoklad)
3 äggulor
3/4 dl florsocker

Chokladspegel
1 msk glykos
2 blad gelatin
1,5 dl kakao
10g mörk choklad
1/4 dl vispgrädde
1 dl vatten
1 dl strösocker

ca 100g färska hallon

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Förbered en springform, ca 24 cm med bakplåtspapper i botten, smörj och bröa kanterna.
  2. Bottnen. Smält smöret tillsammans med chokladen, ta från värmen.
  3. Rör ihop strösocker och ägg.
  4. Blanda ihop vetemjöl och kakao. Vänd ner det i äggvispet tillsammans med smörblandningen.
  5. Grädda kakan ca 15-20 minuter. Den är klar när kanten på kakan börjar släppa formen.
  6. Lossa kakan från formen när den svalnat. Placera den på ett fat, ta en tårtring eller ringen från springformen och placera runt, fodra insidan med “overheadfilm”, den får gärna gå en bit ovanför formen. Detta för att få snygga släta kanter på tårtan.
  7. Chokladtryffel. Hacka choklad grovt.
  8.  Koka upp grädden och slå den över chokladen, rör tills allt smält. Rör ner smöret. Låt tryffeln svalna och bred den sedan över browniebotten.
  9. Chokladmousse. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  10. Vispa ihop äggulor och florsocker.
  11. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Koka upp hälften av grädden, 3 dl, och slå den över chokladen så att den smälter.
  12. Vispa upp resten av grädden, 3 dl.
  13. Blanda chokladsmeten med äggvispet. Värm upp ca 0,5 dl av blandningen i en kastrull, krama ur gelatinbladen och smält ner dem i den varma chokladsmeten. Rör sedan ner det i smeten.
  14. Vänd till sist ner den vispade grädden. Fördela moussen i formen över tryffeln, låt stå i kylen i ca 3-4 timmar.
  15. Chokladspegel. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och värm upp. Rör till en jämn glansig smet. Låt svalna nästan helt innan du brer den över moussen.
  16. Lossa over head-filmen från kanterna, och garnera din “Moussetårta med browniebotten” med färska hallon.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar