Morotskaka

Morotskaka med citronfrosting

Riktigt saftig morotskaka med en syrlig citronfrosting. För mig är det viktigt att morotskakan är saftig, och det blir den om man bakar den på olja. Dessutom får den gärna vara kryddig. I det här receptet har jag kryddat den med kanel, men man kan även krydda med ingefära eller kardemumma.

Kakan
4 normalstora morötter (160g rivet)
4 ägg
3,5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl neutral olja
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
1 nypa salt
2 tsk bakpulver

Tips på kryddor
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk ingefära, mald

Citronfrosting
100g färskost
2 msk vispgrädde
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skalet

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form, 20×20 cm. Lägg ett bakplåtspapper i botten så lossnar kakan lättare.
  2. Kakan. Vispa ägg, allt socker och oljan till en ljus och luftig smet.
  3. Blanda ihop vetemjöl, vaniljsocker, kanel, bakpulver och salt och tillsätt dem tillsammans med  dom rivna morötterna och rör till en smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda den i 30-35 minuter. Kolla med en provsticka efter 30 minuter, är den torr så är kakan klar. Låt kakan svalna helt.
  5. Frosting. Vispa färskost och grädde krämigt och luftigt. Vispa ner florsocker och vaniljsocker. Vill du ha en tjockare glasyr kan man tillsätta mer florsocker. Riv sist ner citronskalet. Låt vila i kylen tills kakan svalnat helt, häll/bred glasyren över kakan.
  6. Skär din morotskaka i rutor och servera.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar