Mördegskakor, hasselnötsfyllning

Mördegskakor med hasselnötsfyllning

Den här kakan har jag vuxit upp med – mördegskakor med hasselnötsfyllning. Det är Farmors recept. Spröda mördegsformar med hasselnötsfyllning. Receptet ger väldigt många kakor, perfekt om man vill fylla frysen så är detta perfekt. Det går även jättebra att halvera receptet. Har man inte formar som passar så brukar de säljas på de flesta matbutiker idag.

Mördeg
1 dl strösocker socker
200g rumsvarmt smör
ca 5 dl vetemjöl
1/4 tsk hjorthornsalt

Nötfyllning
100g hasselnötskärnor
1,5 dl socker
3 st ägg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mördeg. Blanda ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i en matberedare. Knåda den inte för mycket, den ska bara gå ihop. Plasta den och låt den vila i kylen ca 20 minuter.
  3. Rulla små bollar och lägg i formarna, tryck ut degen jämnt i formen med tummen och skär bort överflödig deg från kanterna. Lägg de fodrade formarna på en plåt.
  4. Nötfyllning. Mal hasselnötter och blanda dem med socker och ägg till en massa, fyll mördegsformarna med massan och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
  5. För att få ut kakorna ur formarna brukar jag låta dem svalna, och sen pressa lätt på dem så ramlar dom ut. Men man kan även knacka med en matkniv på baksidan så ramlar de lätt ut. Pudra florsocker över dina mördegskakor med hasselnötsfyllning vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.