Mjuk pepparkaka med vaniljfrosting

Mjuk pepparkaka

Julens godaste kaka till adventsfikat – mjuk pepparkaka med vaniljfrosting. Eftersom det är både lingonsylt och gräddfil i smeten så blir kakan riktigt saftig. Det här är ett gammalt grundrecept från mormor, jag har lagt till vaniljfrosting. Men man kan såklart utesluta den om man vill. 

100g smör
2 tsk pepparkakskryddor
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
1 dl gräddfil eller filmjölk
1 dl lingonsylt
3 krm bikarbonat
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1 nypa salt

Frosting
50g rumsvarmt smör
150g färskost
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker

  1. Kakan. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång bakform med smör och ströbröd och lägg ett bakplåtspapper i botten för att få loss kakan lättare sen.
  2. Smält smöret tillsammans med pepparkakskryddorna och ställ åt sidan.
  3. Vispa äggen med allt socker riktigt vitt och poröst.
  4. Blanda samman alla torra ingredienserna och vänd ner dem tillsammans med gräddfil och lingonsylt till en slät smet.
  5. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Kolla med en sticka efter 35 minuter, är den torr så är kakan klar.
  6. Frosting. Vispa smöret och färskosten krämigt, vispa försiktigt ner vaniljpulver, vaniljsocker och florsocker. Bred frostingen över kakan när den har svalnat helt. Strö några lingon över innan servering.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar