Mandelkaka med jordgubbar och vanilj

Mandelkaka med jordgubbar och vanilj

En god och saftig mandelkaka med jordgubbar och vanilj. Man kan toppa kakan med vaniljkräm eller vispgrädde, sen färska bär såklart. Vill man ha en fräschare topping kan man vispa upp vaniljkesella.

75 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 citron, skalet
80 gram färskost eller creme fraiche funkar också
2 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver

Valfri topping och färska jordgubbar

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en springform, ca 24 cm med bakplåtspapper i botten och smöra kanterna och bröa med mandelmjöl.
  2. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa upp ägg och strösocker luftigt. Riv ner det yttersta av citronskalet.
  3. Vispa ut färskosten med lite av smeten så den blir lösare, vänd sedan ner den tillsammans med det smälta smöret i äggvispet.
  4. Blanda vetemjöl med mandelmjöl och bakpulver, vänd försiktigt ner i smeten.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35-40 minuter – kolla med en sticka efter 30 minuter. Toppa din mandelkaka med jordgubbar och vanilj.
Riv citronzest över jordgubbarna som garnering.
Svenska jordgubbar. Finns det något bättre?
Jag kan också rekommendera denna mazarinkaka med diplomatkräm. Fantastiskt god kaka med mördegsbotten och uppvispat vaniljkräm, snarligt pannacotta, fast lite luftigare. Receptet hittar du HÄR
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar