Mandelbräck

Mandelbräck

Mandelbräck är ett daimliknande godis (som smakar knäck) med choklad och mandelflarn. Så otroligt gott och enkelt att göra, även om termometer underlättar jobbet så går det lika bra utan – gör kulprovet.

150 gram rostad mandelflarn
170 gram smör
2,5 dl strösocker
2 msk vatten
2 msk ljus sirap

1 tsk vaniljpulver
1 tsk bikarbonat
Smör att smörja bakplåtspappret.

170 gram choklad, mörk eller mjölkchoklad

  1. Använd en tjockbottnad kastrull när du kokar Mandelbräck eller knäck. För att sedan få ren den på enklast sätt är att fylla den med vatten och koka loss det som fastnat. Förbered en plåt med bakplåtspapper, smörj en fyrkant, ca 20 cm med smör och strö över lite av mandeln som en botten.
  2. I kastrullen lägger du smör, strösocker, vatten och sirap. Värm på medelvärme tills det börjar koka och håll kokande tills det uppnår 149 grader. Har du ingen termometer: ha ett glas med vatten och häll lite av smeten i vattnet, känn konsistensen med fingrarna, du vill ha daimliknande konsistens. Rör inte under tiden som det kokar, låt det koka med medelvärme, vicka försiktigt på kastrullen då och då.
  3. Under tiden som det kokar kan du hacka chokladen fint.
  4. När du uppnår temperaturen eller kulprovet visar rätt konsistens, ta från värmen och rör i vanilj och bikarbonat. Bikarbonaten hjälper till att göra bräcket poröst. Häll försiktigt den kokande massan över plåten och mandelflarnen. Bred ev ut så den blir jämntjock. Vänta ett par minuter och strö över chokladen, låt den smälta och stryk ut den med en sked. Toppa med mandelflarnen som är kvar.
  5. Bryt din mandelbräck i bitar när den stelnat.
Smörj bakplåtspappret med smör och strö över mandel.
Häll över den varma smeten och sen chokladen, bred sedan ut chokladen och toppa med resterande mandel.
Förvara godiset i en burk, om det inte tar slut direkt från plåten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.