Kladdkaka på kakbotten

Kladdkaka på kakbotten

Ett enkelt och smarrigt sätt att lyxa till fikat är att göra en Kladdkaka på kakbotten. En botten behöver inte vara gjort av digestivekex eller mördeg, det finns massor av kex och kakor där ute som kan användas, i det här fallet använde jag Maryland cookies. Dessa är väldigt goda att äta som de är, så jag tänkte att de skulle passa perfekt tillsammans med kladdkaka. Det ger en knäckig botten till den kladdiga kladdkakan och kombinationen av dessa konsistenser är så gott.

Kakbotten
200 gram Maryland cookies
90 gram smör
1 nypa salt

Kladdkaka
100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Baka den här kakan i en springform eller pajform med löstagbar botten.
  2. Kakbotten. Mixa Maryland Cookies till ett smul, blanda dem med smält smör. Tryck ut massan i botten på formen och på kanterna om du använder en pajform. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter.
  3. Kladdkakan. Smält smöret tillsammans med vaniljsocker och ställ åt sidan.
  4. Rör ihop ägg och strösocker försiktigt.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggvispet tillsammans med smöret.
  6. Rör smeten slät och häll över smeten i den förgräddade kakbotten.
  7. Grädda din Kladdkaka på kakbotten i ca 15-20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.
Jag använde en avlång pajsform med löstagbar botten till det här receptet, men det går lika bra med runda formar. Testa gärna att göra botten på olika sorters kakor, digestive, salta kex eller kanske Ballerinakakor?
Om du får lite smet och kakor över, gör några extra muffins bara, släng inte smeten.
Kan du inte få nog av kladdkakor kan jag verkligen tipsa om den här. En luftig och krämig nougatkladdkaka. I det här receptet vispar man upp äggvitan för sig som man sedan vänder ner i smeten, vilket ger en otroligt krämig kaka. Receptet hittar du HÄR.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar