Kalascookies

Kalascookies med strössel

Lite sött, lite salt och lite strössliga kalascookies med både vit choklad och dulchechoklad. De här kakorna passar superbra till kalaset eller fredagsfikat på jobbet. Gör dem stora eller små och låt gärna degen vila i kylen ett par timmar eller över natten innan du bakar ut dem, så utvecklas smakerna mer. Det här receptet kommer från “Cupcake Jemma“. Degen görs på kallt smör, vilket kommer ge en lite smuligare deg till skillnad från vanliga cookies. Kalascookies med strössel går att variera genom att byta ut chokladen, testa ett annat strössel eller gå i med lite kryddor. Lycka till.

Du behöver
115 gram kallt smör
50 gram strösocker
80 gram brun farin strö
250 gram vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
1 ägg
1 äggula
100 gram dulcechoklad (finns som chokladknappar)
150 gram vit choklad
40 gram färgglatt strössel (tutti frutti)

  1. Jag använde en bakmaskin med vinge, men det går lika bra att göra det med elvisp eller nypa ihop ingredienserna för hand. När degen har fått vilat i kylen i minst två timmar sätter du ugnen på 175 grader.
  2. Rör ihop smör, strösocker och farinsocker. Det behöver inte bli krämigt.
  3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker separat. Rör ner det i smörblandningen till en smulig massa.
  4. Rör ner ägget och äggulan tills den blandat ihop den smuliga massan.
  5. Knåda ner dulchechoklad, vit choklad och strösslet.
  6. Forma degen till en rulle, plasta med folie och låt vila i kylen.
  7. Skär upp bitar, 1-2 cm tjocka och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda dina Kalascookies med strössel i ca 12-14 minuter (direkt när de kommit från kylen).

Tips:
Jag skivade upp degen, vilket ger lite kantigare kakor. Vill man att de ska bli lite mer ojämna kan man rulla degen till bollar, lägga på plåten och platta till dem lite innan gräddning.
Låt plåten bli varm i ugnen medan den värms upp, på så vis får dina Kalascookis med strössel en riktigt krispig och god botten, medan innanmätet är krämigt och segt.

Fler recept på COOKIES hittar du HÄR

Kakorna till vänster rullade jag till bollar och la påplåten, och de till höger är skurna.

Gilla och dela gärna inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *