Hög tårta med passionsfrukt och pannacotta

Hög tårta, födelsedag

En hög tårta som passar perfekt till födelsedagen. Fylld med uppvispat pannacotta och passionsfrukscurd. Det tar lite tid att förbereda fyllningarna då de ska svalna och sätta sig i kylskåpet. Förbered dom gärna dagen innan du ska montera ihop tårtan.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vanijlsocker
Skalet från 1 citron

Vit chokladpannacotta
4 st gelatinblad
8 dl vispgrädde
1 vaniljstång
400g vit choklad

Länka receptet.
Passionscurd 
1 st gelatinblad
150g ägg
75g strösocker
75g passionsfruktspuré
75g smör
1 citron, skalet
75g strösocker
Tack till Ennie som driver bloggen “Lyckas med bakning” som gett mig receptet.

Chokladglasyr
100g mörk choklad
50g smör

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform på 22 cm. Smörj och mjöla kanterna.
  2. Tårtbotten. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.
  3. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i äggvispet.
  4. Riv skalet från citronen och vänd ner det. Häll smeten i formen och grädda den mitt i ugnen i 30-35 minuter. Kolla med en provsticka så den är klar. Öppna inte ugnsluckan för tidigt, då kan kakan sjunka ihop. 
  5. Jämna ut botten och dela den i  tre delar. Bottnarna ska vara rätt tjocka, gör en till sats av kakan om du inte får ut tre lika stora delar.
  6. Vit chokladpannacotta. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  7. Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
  8. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg dem i en kastrull med vispgrädde. Sjud upp och rör ner de urkramade gelatinbladen. Rör ner den vita chokladen och rör tills den smält. Häll över i en skål och plasta, låt stå i kylen tills den stelnat.
  9. Passionscurd. Lägg gelatinblad i kallt vatten.
  10. Vispa ihop ägg och strösocker. Riv och rör ner citronskalet.
  11. Sjud upp passionspurén tillsammans med resterande strösocker och smöret. Häll över äggvispet och blanda väl. Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud tills krämen tjocknar. Ta från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Häll över i en ren bunke, plasta och låt svalna helt.
  12. Chokladglasyr. Smält försiktigt chokladen tillsammans med smöret.
  13. Montera tårtan. Dela tårtan i tre delar, detta går lättast om den är lite fryst.
  14. Vispa upp pannacotta med en elvisp så den blir fast och luftig. Fyll en spritspåse och spritsa ett lager på den första bottnen. Tryck dit en andra botten.
  15. Spritsa en ring med pannacotta, bred passionscurd i ringen. Tryck dit en sista botten.
  16. Bred ett runt lager av pannacotta runt hela tårtan. Låt svalna.
  17. Häll chokladglasyren runt kanterna så det rinner ner.
  18. Toppa tårta med det sista av pannacottan och färska bär.
Gilla och dela gärna inlägget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *