Havreflarn

Havreflarn med jordnötsfrosting

En riktig superkaka – (dubbla) knäckiga havreflarn med jordnötsfrosting som är doppade i mörk choklad. Gillar man blandningen av sött och salt så är det här en kaka för dig! När man bakar havreflarn får man hålla ett öga på ugnen hela tiden, snabbt kan det bli bränt och det vill vi inte.

Havreflarn
75 gram smör
1,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 krm bakpulver

Jordnötsfrosting
Två matskedar (cirka), rumsvarmt smör
1 dl jordnötssmör, creamy
1,5-2 dl florsocker
3 msk vispgrädde
1 nypa salt

100 gram mörk choklad

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered ugnsplåtar med bakplåtspapper på.
  2. Havreflarn: I en kastrull, smält smöret och låt kastrullen stå kvar på eftervärme, blanda ner havregryn, vetemjöl, strösocker, vispgrädde, sirap och bakpulver. Rör till en jämn smet. Ta från värmen.
  3. Klicka ut teskedsstora klickar med stora mellanrum på plåten (inte alla på en gång). Grädda dem i 5-8 minuter – men håll koll, de ska börja få färg men inte brännas. Låt flarnen svalna helt på plåten eller dra över bakplåtspappret med kakorna på ett galler efter ett par minuter.
  4. Jordnötsfrosting: Vispa smör och jordnötssmör krämigt. Tillsätt florsocker, vispgrädde och salt och vispa krämigt. Ta inte allt florsocker på en gång, föredrar du om det inte är för sött så rekommenderar jag 1,5 dl florsocker.
  5. Bred en klick av frostingen på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två. Om frostingen är för lös kan man låta den vila i kylen ett par minuter.
  6. Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad eller i mikron och doppa kakorna till hälften. Ett tips är att hälla över den smälta chokladen i en mindre, men djup, skål eller glas, så blir det lättare att doppa dem.
  7. När dina havreflarn med jordnötsfrosting är klara, strö lite flingsalt över chokladen så blir de extra fina.
Gillar man knäckiga havreflarn och jordnötssmör så kommer man att älska den här kombinationen.
Doppa eller ringla kakorna i mörk choklad!


Gilla och dela gärna inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *