Hallonpaj med halloncurd

Hallonpaj, halloncurd

En lyxig hallonpaj med halloncurd. Frasigt pajskal, en syrlig halloncurd och massor av färska hallon, gillar man hallon så är det här den perfekt pajen. Jag har använt en fyrkantig pajform, men det går såklart bra med en rund också.

Pajskalet
225g vetemjöl
150g kallt smör
60g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten

Halloncurd
250g tinade hallon
2st gelatinblad
1 ägg
2 äggulor
1 dl strösocker
Skal och saft från en lime eller citron
50 g smör
Hallon till garnering

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajskalet. Nyp ihop alla ingredienserna till en deg, eller pulsera ihop dem i en matberedare med kniv. Fodra en pajform med löstagbar kant, nagga skalet med en gaffet och låt skalet vila i frysen i ca 20 minuter.
  3. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills det blir gyllene. Låt svalna helt.
  4. Halloncurd. Mixa hallon med en stavmixer och sila dem genom en sil i en kastrull.
  5. Vispa ihop ägg och äggulor.
  6. Lägg gelatinbladen i en djuptallrik med kallt vatten så de mjuknar.
  7. Sjud upp hallonpurén, strösocker, limerasp och limesaften i en kastrull, häll dem över äggvispet och rör ihop, slå tillbaka i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills det blir en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Krama ur de mjuka gelatinbladen och rör ner dem också.
  8. Låt svalna något och häll sedan över halloncurden i pajskalet och låt det tjockna ännu mer i rumstemperatur eller i kylskåpet. Garnera med hallon och servera din hallonpaj med halloncurd  tillsammans med lättvispad grädde.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar