Hemgjord glass med kakdeg

Glass med kakdeg

Det bästa receptet på glass! Ett basrecept på vaniljglass som du kan spara och utgå från när du gör glass, sen är det bara att smaksätta med olika smaker och tilltugg. Glass med kakdeg är precis så gott som det låter, krämig vaniljglass med kakdeg i. Barnsligt gott och snarlik den oemotståndliga Ben n Jerrys cookiedough. Blandningen mellan krämig vaniljglass och kakdeg är en stor favorit hos mig och hos många andra.

1 vaniljstång – eller två tsk vaniljpasta
3 dl vispgrädde
4 dl mjölk
6 äggulor
1,5 dl strösocker

Kakdeg
100 gram rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 dl brunfarin strösocker
1,5 dl vetemjöl
150-200 gram mörka chokladknappar
1 nypa salt

  1. I en bunke rör du ihop äggulor och strösocker.
  2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med möjlk och vispgrädde i en kastrull, sjud upp försiktigt. Lyft bort vaniljstängerna.
  3. Slå vaniljblandningen i äggvispet och rör hela tiden, häll tillbaka i kastrullen på plattan, sjud försiktigt under omrörning tills basen tjocknar lite.
  4. Häll över smeten i en ren bunke, plasta och låt stå i kylen – helst över natten, men minst ett par timmar. Detta gör så att vaniljsmaken utvecklas.
  5. Kakdegen. Vispa ihop smör, strösocker och farinsocker krämigt.
  6. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg, låt vila i kylen tills du gör glassen.
  7. Kör vaniljbasen i din glassmaskin, när den tjocknar och börjar bli glass blandar du ner bitar av kakdegen. Strö även några bitar av kakdegen över glassen när den ligger i bunken, så ser man direkt vad det är i den.
  8. Ta fram din glass med kakdeg ca 20 minuter innan den ska serveras så blir den lättare att servera.
Har du ingen glassmaskin kan du göra efter ett annat basrecept som du hittar HÄR. Rör ner kakdegen när glassen börjat stelna i frysen så har du en liknande glass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.