Fyllda matbröd

Fyllda matbröd

Det här är ett enkelt och gott recept på fyllda matbröd. Receptet har hängt med sen jag gick i skolan och det fungerar perfekt som ett basrecept. Fyllningen jag brukar använda är en god riven ost och soltorkade tomater – vad använder du?

1 paket jäst, blå
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
4 dl lätt creme fraiche
ca 15 dl vetemjöl
2 burkar strimlade soltorkade tomater (a 200 gram)
ca 4 dl riven ost

  1. Smula jästen i en bunke, lös upp den i lite av vattnet och tillsätt sedan resterande vatten, salt, creme fraiche och ungefär hälften av mjölet. Arbeta ihop smeten och tillsätt mer mjöl eftersom tills det blir en blank och smidig deg.
  2. Låt degen jäsa sig dubbelt så stor under en bakduk. Ca 30 minuter. Under tiden värmer du upp ugnen till 225 grader.
  3. Knåda degen lite lätt på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till en tunn fyrkantig/rektagulär kaka. Strö över 1 burk strimlade soltorkade tomater och strö över ost, upprepa samma på nästa degbit.
  4. Rulla ihop till en rulle, placera på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare i 20 minuter.
  5. Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt, grädda brödet mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  6. Fyllda matbröd kan fyllas med nästan vad som helst, tex inlagd paprika, rödlök, basilika eller oliver. Prova gärna smakrika och lagrade ostar.

Bra att tänka på när man bakar bröd

  • Stressa inte jäsningen, låt det ta tid. Smakerna utvecklas!
  • Salt är viktigt – både för smaken men också för jäsningen.
  • Tillsätt inte allt mjöl på en gång, börja med hälften och tillsätt sedan under tiden som degen arbetas.
  • Arbeta gärna degen i en köksassistent med degkrok i ca 5 minuter. Knådar du den för hand bör tiden förlängas till ca 10 minuter.
  • För att se om brödet är klart kan man knacka lätt på brödet, låter det ihåligt så är brödet klart.
  • Använd aldrig en degvätska som är varmare än 37 grader, då dör jästsvamparna och degen vill inte jäsa.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar