Stora sega cookies med ingefära, kardemumma och kanel. Dessa kakor är så smakrika och perfekt sega i mitten, precis som cookies ska vara. Vill man att de ska smaka ännu mera ingefära så får man gå i med en tesked till, det är en smaksak. Direkt när de kommer ut från ugnen strör man över blandningen av strösocker och kanel/kardemumma. Receptet ger 13 stora cookies, vill man göra mindre cookies så får man reglera gräddningstiden något.
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl brunt farinströ
1 ägg
1 äggula
3,5 dl vetemjöl
0,5 tesked bakpulver
0,5 tesked bikarbonat
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
2 tsk ingefära (pulver)
0,5 tsk nystött kardemumma
Att strö över
Strösocker och lite kanel
Strösocker och lite mortlad kardemumma
- Sätt ugnen på 175 grader, förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa smör, strösocker och farinströsocker krämigt och ljust i ett par minuter. Tillsätt äggula och ägget.
- Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker och rör ner det. Tillsätt ingefära och kardemumma och blanda ner dem.
- Låt smeten/degen vila i kylskåpet i 30-45 minuter innan gräddning.
- Rulla degen till bollar, av en storlek från en matsked ca, lägg på plåten och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. De ska bli gyllene runt kanterna men fortfarande dallriga i mitten.
- Cookies med ingefära, kardemumma och kanel garneras direkt av sockerblandning strösocker och kardemumma eller kanel, serveras dem sedan med ett glas mjölk!
