Citronglasstårta med hallon

Citronglasstårta med hallon

Krämig citronglasstårta med hallon görs på en marängbotten med mandel och valnötter. Den tar lite plats i frysen, men det är det värt. Bara att plocka fram när gästerna kommer, så har man en riktigt ljuvlig glasstårta till kaffet.

Marängbotten
3 äggvitor
2 dl strösocker
75 gram sötmandel, skalad
75 gram valnötter

Glass
3 äggulor
1,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker, eller 1 tsk vaniljpulver
Några matskedar lemon curd
1-2 dl färska hallon (+lite extra för garnering)

  1. Sätt ugnen på 170 grader och förbered rund springform med ett bakplåtspapper i botten.
  2. MarängBotten: Vispa äggvitorna till ett vitt skum, tillsätt socker lite i taget.
  3. Mal nötterna till ett grövre mjöl och vänd ner i skummet. Med fördel kan man grovhacka lite av nötterna för att få lite extra tuggmotstånd.
  4. Häll smeten i formen och grädda i cirka 30 minuter. Den ska börja få färg. Ta ut och låt svalna helt. Bred sedan ett tunt lager lemon curd över bottnen innan du häller över glassbasen.
  5. Glass: Vispa äggulorna med strösocker vitt och pösigt. Vispa vispgrädden till mjuka toppar och blanda den i äggvispet tillsammans med vaniljsocker/vaniljpulver och häll smeten över marängbottnen.
  6. Strö över färska hallon, rör ner dem lätt med en gaffel. Täck med folie och låt stå i frysen över natten.
  7. Ta fram din citronglasstårta med hallon cirka 30 minuter innan servering.
  8. OBS: Tänk på att om du använder en mindre springform, dvs 22-24 cm så blir bottnen lite högre och kanske behöver någon minut extra i ugnen, använder du en större form blir den något tunnare. Båda funkar utmärkt!
Citronglasstårta med nötmarängbotten och färska hallon.
På varje tugga man tar av den här tårta så får man en krämi vaniljglass med hallon, lemon curd och frasig nötbotten. Kan det bli bättre?
Glasstårta med daimkross på en nötbotten.
Den här glasstårtan med daim görs på nästan samma sätt – prova den också. Receptet hittar ni HÄR
Gilla och dela gärna inlägget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *