Krämig citronglasstårta med hallon görs på en marängbotten med mandel och valnötter. Den tar lite plats i frysen, men det är det värt. Bara att plocka fram när gästerna kommer, så har man en riktigt ljuvlig glasstårta till kaffet.
Marängbotten
3 äggvitor
2 dl strösocker
75 gram sötmandel, skalad
75 gram valnötter
Glass
3 äggulor
1,5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker, eller 1 tsk vaniljpulver
Några matskedar lemon curd
1-2 dl färska hallon (+lite extra för garnering)
- Sätt ugnen på 170 grader och förbered rund springform med ett bakplåtspapper i botten.
- MarängBotten: Vispa äggvitorna till ett vitt skum, tillsätt socker lite i taget.
- Mal nötterna till ett grövre mjöl och vänd ner i skummet. Med fördel kan man grovhacka lite av nötterna för att få lite extra tuggmotstånd.
- Häll smeten i formen och grädda i cirka 30 minuter. Den ska börja få färg. Ta ut och låt svalna helt. Bred sedan ett tunt lager lemon curd över bottnen innan du häller över glassbasen.
- Glass: Vispa äggulorna med strösocker vitt och pösigt. Vispa vispgrädden till mjuka toppar och blanda den i äggvispet tillsammans med vaniljsocker/vaniljpulver och häll smeten över marängbottnen.
- Strö över färska hallon, rör ner dem lätt med en gaffel. Täck med folie och låt stå i frysen över natten.
- Ta fram din citronglasstårta med hallon cirka 30 minuter innan servering.
- OBS: Tänk på att om du använder en mindre springform, dvs 22-24 cm så blir bottnen lite högre och kanske behöver någon minut extra i ugnen, använder du en större form blir den något tunnare. Båda funkar utmärkt!



Gilla och dela gärna inlägget.