Chokladfudge

Chokladfudge

Världens enklaste godis att göra nu är nog ändå chokladfudge. Det här receptet är en bra bas att använda sig av, sen kan man gå ner med vad man vill ha. Exempel rostade nötter, torkade bär eller kryddor av olika slag. Här har jag gjort som S´mores. Med krispiga digestivekex och mjuka marshmallows.

400 gram choklad, mörk eller ljus
1 burk sötat kondenserad mjölk
6-7 digestivekex
Cirka 100 gram minimarshmallows
Flingsalt, om man vill

  1. Förbered en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper i botten och upp över kanterna.
  2. Krossa digestivekexen grovt. Om du vill, rosta några marshmallows genom att sprida ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt, och grilla dem ett par minuter i ugnen på ganska hög värme tills de får färg, då blir de lite krispigare utanpå.
  3. Hacka chokladen grovt och lägg i en kastrull tillsammans med kondenserad mjölk, värm tills chokladen smält helt. Gå ner med krossade digestivekex och marshmallows. Spar lite till att garnera med också. Vänd snabbt ihop och häll ut i formen, när man tar den från värmen så stelnar den snabbt ihop till en mjuk-seg fudge. Strö över resterande kex och marshmallows och eventuellt lite flingsalt.
  4. Låt din chokladfudge stelna i rumstemperatur och skär sedan upp i mindre rutor. Vill man få snygga kanter så är ett tips att värma kniven i varmt vatten och torka av den innan man skär, då går det lättare. Det här godiset blir också väldigt gott med till exempel rostade hasselnötter eller mandlar. Det också också bra att göra en klassisk Rocky Road på det här viset, tillsätt bara salta jordnötter och dumlekola istället för kex.
Chokladfudge som görs på sötad kondenserad mjölk blir väldigt mjukt och lent. Jag tycker därför det passar väldigt bra med till exempel kakor, kex eller nötter för en god textur till konsistensen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.