Laddar
Choklad och kardemummakakor

Choklad och kardemummakakor

Dom här kakorna var bland det första jag bakade när jag blev intresserad av bakning. Jag såg när Leila Lindholm bakade dom här i sitt program Leilas jul och har gjort dom varje år sedan dess, så det är nu tradition att göra dom här krackelerade kakorna till jul. Choklad och kardemummakakor passar till julens alla fikatillfällen.

100 gram choklad, 60-70 procentig
60 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1/4 dl kall mjölk

Florsocker att rulla kakorna i

  1. Förbered ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Smält chokladen försiktigt i vattenbak eller i en djup tallrik i mikro.
  3. Vispa strösocker och smöret krämigt, vispa ner ägget.
  4. Blanda dom torra ingredienserna och kardemumman i en bunke och rör ner dem i smörvispet tillsammans med chokladen. Rör sist ner mjölken.
  5. Forma den kladdiga degen till en rulle på plastfolie, rulla ihop och låt vila i kylen ett par timmar.
  6. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i 20 delar, rulla till bollar och rulla dom i rikligt med florsocker. Lägg på en plåt och platta till dem lite med handflatan och grädda dem i ca 13-15 minuter, tills dom krackelerar. 
  7. Tips: För annan smak på kakorna går det jättebra att använda smaksatt choklad, ex mint. Eller riva ner skalet från en apelsin för härliga apelsinkakor.
Rulla i rikligt med florsocker.
Platta till dem lite lätt innan gräddning.
Choklad och kardemummakakorna blir riktigt saftiga och smakrika.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *