Chocolate chip cookies, klassiska

Chocolate chip cookies – klassiskt recept

Klassiskt recept på chocolate chip cookies – Frasiga runt om och sega i mitten och fyllda med goda mörka chokladbitar. Har man inget farinsocker så funkar det lika bra med muscovadosocker. Testgrädda gärna en kaka för att se hur lång tid det tar i ugnen och hur mycket de flyter ut.

150g smör
3 dl farinsocker
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
300g chokladbitar, 60-70%

  1. Sätt ugnen på 170 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smör i en kastrull och ta från värmen.
  3. Blanda farinsocker, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och vispa ihop.
  4. Tillsätt ägg och äggula. Vispa ljust och luftigt.
  5. Blanda mjöl, bikarbonat och en nypa salt, rör ner det i smeten.
  6. Rör ner chokladbitar. Ställ smeten i kylskåpet under 15-30 minuter så utvecklas smakerna och smeten blir lättare att jobba med, eller grädda dem direkt.
  7. Ta en matsked eller en glasskopa och klicka ut smeten på plåten, platta till dem något. Tänk på att kakorna flyter ut, så lägg dem inte så tätt. 
  8. Grädda kakorna i 10-12 minuter. De är färdiga när kanterna ser gyllene ut. Låt svalna ett par minuter och för sedan över kakorna på ett galler där de får svalna helt.
Gilla och dela gärna inlägget.

1 kommentar på “Chocolate chip cookies – klassiskt recept”

  1. Pingback: Så lyckas du med chocolate chip cookies - Jonas Bakar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *