Brownie

Brownie, chokladtryffel, flingsalt

En mäktig brownie toppad med chokladglasyr och flingsalt. Den här kakan gör alltid succé och är helt oemotståndlig. Jag lovar att alla kommer att bli imponerade på den! Vill man ha lite tuggmotstånd i kakan kan man tillsätta rostade nötter i smeten.

Brownie
250g smör
2 dl kakao
4 ägg
2 dl farinsocker
2 dl strösocker
2-3 msk starkt kaffe
0,5 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Tryffel
150g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
Flingsalt

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en fyrkantig form (ca 20×20) med smör och lägg ett bakplåtspapper i botten.
  3. Kakan. Smält smör och låt svalna något. Rör ner kakao.
  4. Rör ihop ägg, farinsocker, strösocker och kaffet. Rör ner kakaosmöret.
  5. Tillsätt salt, vaniljsocker och vetemjöl. Rör försiktigt ihop, vispa inte.
  6. Fördela smeten i formen. Grädda den i 20-25 minuter. Kolla med en sticka om den är klar. Kanterna ska vara genomgräddade men mitten ska vara dallrig. Låt kakan vila ett par timmar minst innan servering.
  7. Tryffel. Koka upp vispgrädden och ta från plattan, rör ner chokladen i små bitar så den smälter. Häll över i en bunke och plasta så folien får kontakt med ytan. Låt den svalna ett par timmar i rumstemperatur så att den är något tjockare när du brer den över brownien.
  8. Bred över kakan och strö över chokladkulor eller flingsalt.
  9. Man kan även hälla tryffeln direkt över den avsvalnade brownien, då flyter den ut över hela och rinner eventuellt ner över kanterna. Låter man tryffeln stelna ett par timmar blir den tjockare och man kan istället bre den över brownien. Jag tycker att brownien ska göras dagen innan servering. Det blir då lättare att skära ut snygga bitar. 
Gilla och dela gärna inlägget.
error

1 kommentar på “Brownie”

  1. Pingback: Blondies - Jonas Bakar

Lämna ett svar