Blåbärsglass med smultopping är en hybrid mellan glass och blåbärspaj. Så otroligt gott. Glassen görs superenkelt med bara kondenserad mjölk och vispgrädde, och blåbär såklart. Vill man inte göra toppingen så funkar glassen utmärkt som den är.
Glass
1 burk sötat kondenserad mjölk
5 dl vispgrädde
250 gram blåbär, tinade
Smultopping
50 gram mjukt smör
1 dl vetemjöl
1,5 dl mandelspån
0,5 dl strösocker
- Häll kondenserad mjölk i en skål och blanda ner blåbär. Mosa blåbären lätt och slarvigt.
- Vispa upp grädden till mjuka toppar, vänd ner i blåbärsblandningen och häll glassmeten i en form med lock eller täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst sex timmar, eller över natten. OBS; efter några timmar kan man strö på smultoppingen, annars rinner den lätt genom hela glassen om den är för lös.
- Smultopping. Sätt ugnen på 200 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper.
- Nyp ihop smör, vetemjöl, mandelspån och strösocker till en smulig massa. Strö över plåten och grädda gyllene i cirka 8-10 minuter. Låt svalna och strö över glassen och låt stå klart i frysen.
- Ta fram din blåbärsglass med smultopping en stund innan servering så blir den lättare att fördela.


