Äppelpaj med mandelfyllning

Äppelpaj, mandelkräm, smuldeg

En lyxig äppelpaj med pajbotten, mandelkräm, smörstekta äpplen och smuldeg. Du kommer aldrig mer vilja ha en “vanlig” äppelpaj efter att du har ätit denna. Vill man imponera på sina fikagäster så ska man verkligen göra den här pajen! Det tar lite tid att göra den, det är flera moment, men det är det värt. Vill man så kan man förbereda pajskalet dagen innan och låta den stå i kylen.

Pajskal

225g vetemjöl
150g kallt smör
60g florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten

Mandelkräm
50g rumsvarmt smör
2 äggulor
200g mandelmassa
1 tsk kardemummakärnor

Smuldeg 
50g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
1,5 dl rostade mandelspån
0,5 dl strösocker

Äppelfyllning
4 äpplen, gärna granny smith.
Smör
Strösocker
Kanel

  1. Pajskalet. Nyp ihop vetemjöl, smör, florsocker, äggula och kallt vatten till en deg, alternativt pulsera ihop ingredienserna i en matberedare. Fodra en pajform, 22-24 cm. Nagga skalet och lägg det sedan i frysen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Jag brukar låta pajskalet vila i kylen innan det ska gräddas, då brukar inte kanterna sjunka ner. 
  2. Mandelkräm.  Blanda smör, äggulor, mandelmassa och kardemumma (stött i en mortel) till en slät kräm. Det gör du lättast med en elvisp eller i en matberedare.
  3. Äppelfyllning. Skala och kärna ur äpplena. Tärna eller skiva dem. Vänd dem i strösocker och kanel och stek äppelbitarna i en het stekpanna med smör tills de blir lite mjuka. För över dem på en tallrik och låt svalna något.
  4. Smuldeg. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och mandelspån till en smulig massa.
  5. Bred mandelfyllningen i pajskalet, strö över äpplena och sist smuldegen. Grädda pajen i 25-30 minuter, eller tills den får en gyllene färg. Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass.
Gilla och dela gärna inlägget.
error

Lämna ett svar